Kulturna dediščina in etnografija

O Halozah

Kulturna dediščina in etnografija

Dežela tisočerih gričev se dviga nad dravskim poljem od katerega ga ločuje reka Dravinja. Lepoto gričevnate pokrajine poudarjajo z gozdovi poraščeni bregovi ter slikoviti vinogradi. Bogata kulturno zgodovinska dediščina, ki jo najdemo pod obronki teh gričev predstavljajo dvorec Štatenberg, bazilika Marije Zavetnice, Grad Borl, bližnji Ptuj na eni in Rogatec na drugi strani Haloz.


Dvorec Štatenberg
Dvorec Štatenberg nosi ime po prvotnem gradu Štatenberg, ki je stal v kraju Stari Grad, oddaljenem približno 5 km. Razkošni baročni dvorec, ki danes stoji v kraju Štatenberg, v občini Makole, so pričeli zidati grofje Attemsi, najverjetneje že leta 1696, končali pa med leti 1720 in 1740. Načrtoval ga je italijanski arhitekt Camesini. Zasnovan je tako, da ga tvorijo štirje dvonadstropni trakti, s poudarjenim osrednjim poslopjem z odprtim stopniščem, v katerem je stebrna dvorana v pritličju, viteška dvorana pa v nadstropju. Levo od viteške dvorane je pet ohranjenih soban s čudovitimi freskami, ki predstavljajo muzejski del gradu.

V ljudskem izročilu se je ohranila zgodba, ki skuša v romantično-poetični luči motivirati ta dogodek. Opisuje grofa Dizma Attemsa, ko je bil še deček. Nekoč ga je ugrabila roparska tolpa, ki jo je vodila divja Špelka. Stari grof ga je s svojimi iskal in ko ga je našel, je tolovaje pobil in Špelki otel otroka. Ko je Dizma odrasel, je odročni sivi grad zapustil in si izbral daleč proč, v ravnici ob Dravinji, prostor za svojo novo rezidenco.


Bazilika Marije Zavetnice
Ptujska Gora je gručasto naselje vrh slemena Savinsko ob cesti Ptuj–Majšperk, z jedrom okoli Marijine župnijske in romarske cerkve, ki je tudi največja znamenitost kraja.
Cerkev je bila zgrajena okoli leta 1410. Prva pisna omemba cerkve je iz leta 1442, v kateri je uporabljeno ime Neustift (Nova Štifta). Ustanovitelj cerkve je bil Bernard III. Ptujski (zgraditi jo je dal verjetno po zaobljubi), pri gradnji in oskrbi cerkve pa je sodelovalo več plemiških družin, med njimi celjski grof Friderik II., plemiška družina Stubenberg, vitez Žiga Dobrnski.

Spletna stran
Grad Borl
Grad Borl, zgrajen na mogočni skali v Halozah, kjer 16. poldnevnik sreča reko Dravo, je zadnjih dvanajst let gostil mnogo IDRIART-ovih srečanj. Borl je kot dom prednikov viteza Parsifala prepleten z legendo. Vitez Parsifal je »zahodni« izraz svetovnega arhetipa o človekovi potrebi učiti se, naučiti se postavljati prava vprašanja ob pravem času, da bi odkrili pomen in se na osnovi tega razvijali. Legenda tudi poudarja, da je v tem procesu srce bistveno.Spletna stran

Socialna omrežja