Storitve Zavod  english    deutsch 
 


Registriran uporabnik
Uporabniško ime
Geslo
 Zapomni se me
Pozabljeno geslo
Ni aktivne ankete!
Domov > Kulinarika in vino > Vinogradništvo in vino  

Stran:   1 
Prikaz: 1 - 4 od 4
Iskanje:  
 
Organska vina

Eko­loš­ki vi­no­grad­ni­ki Evrop­ske uni­je, ki pri­de­lu­je­jo grozd­je na okoli 80.000 hek­tar­jih vi­no­gra­dov, že ne­kaj let pri­ča­ku­je­jo urad­ne evrop­ske smer­ni­ce za eko­loš­ko kle­tar­je­nje kot nuj­ne nad­grad­nje na­ra­vi pri­jaz­nejše pri­de­la­ve grozd­ja. Vse ne­kaj­let­no stro­kov­no delo v vi­no­gra­du, brez upo­ra­be sin­te­tič­nih gno­jil in fi­to­far­ma­cevt­ski pri­prav­kov, je za­man, če si za pre­nos tako ohra­nje­nih se­sta­vin v grozd­ju ne pri­za­de­va v kle­ti tudi vi­nar.

Kaj pomenijo izrazi na organskih vinih:

  • 100% organsko: indicira, da je vino narejeno iz 100% organskega načina pridelave grozdja. Takšen certifikat tudi garantira, da je bilo grozdje ves čas kontrolirano, ali ustreza zahtevam 100% organske pridelave grozdja. Takšno vino lahko vsebuje le naravne sulfite v majhnih količinah.
  • Organsko: nosi certifikat, da je vino pridelano iz vsaj 95% organskega grozdja, ostalih 5% pa ni rečeno, da je bilo organsko pridelanega. Prav tako pa mora imeti takšno vino naravne sulfite.
  • Narejeno iz organskega grozdja ali iz organskih sestavin: takšno vino vsebuje vsaj 70% organskih sestavin. Zato lahko vsebuje umetne sulfite, vendar morajo biti prisotni v izredno majhnih količinah.
  • Biodinamično: temelji na natančnem opazovanju ter poskusu naravne harmonije. Koncept je bil razvit na začetku 20. stoletja s strani avstralskega filozofa Rudolfa Steinerja. Takšno vino ne le da je 100% organsko, ampak je pridelano tudi na način, ki je nekako usklajen z naravo – pridelovalci grozdja sami proizvajajo kompost, se orientirajo glede na postavitev zvezd in planetov, na podlagi česa se kasneje odločajo kdaj je primerno kaj storiti.

         Več:  www.bodieko.si

 


Razvoj vinogradništva
Haloze so zgrajene iz trših in mehkejših laporjev ter laporjevih peščenjakov, kar predstavlja ugodne razmere za razvoj vinogradništva. Kemične lastnosti tal so nekoliko slabše zaradi pomanjkanja fosforja, ki povečuje odpornost trte proti mrazu, vendar so te slabosti z modernimi agrotehničnimi ukrepi odpravljive.


Trgatev
Sredi oktobra Haloze zaživijo, saj je grozdje zrelo in ga je treba obrati. "Braja" (trgatve) so se vsi veselili kot praznika, saj se je med letom garalo, da zdaj trta obrodi sadove. V "braje" je gospodar povabil sosede, sorodnike in bližnje prijatelje, ki so se dopoldne, okrog devetih, zbrali pri vinogradu, opremljeni z lesenimi škafci in nožički, s katerimi so rezali grozdje.


Vina
Najbolj pogosto gojene so na tem območju bele vinske sorte. Večina vin, ki jih pridelajo v Halozah, je pridelana in shranjena na Ptuju, najpomembnejši je Laški rizling (suho vino), sicer pa še beli pinot, šipon, renski rizling, sauvignon, dišeči traminec in rizvanec. Od rdečih sort vinogradniki gojijo predvsem modri burgundec. Vinska zvrst je haložan, ki ga sestavljajo laški rizling, šipon in sauvignon.


Stran:   1 
Prikaz: 1 - 4 od 4

 

 
© ZAVOD ZA RAZVOJ HALOZ © ivanek.net 2008-2017