Storitve Zavod  english    deutsch 
 


Registriran uporabnik
Uporabniško ime
Geslo
 Zapomni se me
Pozabljeno geslo
Ni aktivne ankete!
Domov > Narava in ljudje > Naravne znamenitosti  

Stran:   1 
Prikaz: 1 - 3 od 3
Iskanje:  
 
Jama Belojača
Kras sredi Haloz je izredna zanimivost, saj gre za apnenčast greben, ki ima vse značilnosti kraških pojavov (vrtače, ponori, luknje, ponikalnice ...). Osamel apnenčast masiv v katerem je voda izdolbla mlajšo jamo ob koncu ledene dobe, je tukaj pristal ob tektonskih premikih in prelomih.


Rastlinstvo Haloz
Haloze spadajo v subpanonsko fitogeografsko območje zaradi značilnega subpanonskega podnebja. Slabo polovico Haloz pokriva gozd. Najbolj razširjen in značilen je bukov gozd. Ostale (negozdne) površine sestavljajo vinogradi, travniki, pašniki in sadovnjaki. Zaradi razmer podobnih submediternskim tukaj srečamo vrste, ki so značilne za submediteransko območje in uspevajo na suhih travnikih, na prisojnih toplih pobočjih. Takšne so: jadranska smrdljiva kukavica (Himantoglossum adriaticum), navadni beluš (Asparagus officinalis), čičkasti grahovec (Astragalus cicer), bodeča lobodika (Ruscus aculeatus), tenorejeva smiljka (Cerastium tenoreanum), enoletni golšec (Mercurialis annua), čopasta hrušica (Muscari comosum), navadna splavka (Limodorum abortivum) in še nekatere.


Rastlinstvo na Donački gori
Donačka gora zbuja občudovanje pri ljubiteljih narave, planincih in tabornikih. Izstopa po svoji strmi stožčasti obliki, če jo gledamo z zahodne strani, in po obliki trapezaste mize s severne in z južne strani. Znana je po čudovitem razgledu, ki se odpira na vse strani: v Haloze, na Dravsko in Ptujsko polje, v Hrvaško Zagorje in Posotelje.


Stran:   1 
Prikaz: 1 - 3 od 3

 

 
© ZAVOD ZA RAZVOJ HALOZ © ivanek.net 2008-2017