Storitve Zavod  english    deutsch 
 


Registriran uporabnik
Uporabniško ime
Geslo
 Zapomni se me
Pozabljeno geslo
Ni aktivne ankete!
Domov > Narava in ljudje > Etnografija  

Stran:   1 
Prikaz: 1 - 7 od 7
Iskanje:  
 
Etnografsko društvo Tržec
Etnografsko društvo Tržec je prostovoljna skupnost, ki združuje laično javnost, ljubitelje in strokovnjake, katerim je skupna skrb za kulturno dediščino Haloz ter Dravskega in Ptujskega polja. Z delovanjem želimo v prebivalcih tega dela Slovenije vzbuditi pozitiven odnos do kulture bivanja.


Glasba
Haloški ljudje so zelo gostoljubni in se znajo iskreno poveseliti, zato ne čudi, da je skoraj ob vseh praznikih prisotna glasba. Glede na praznike se ločijo le glasbila in pesmi, ki se prepevajo/igrajo, vzdušje ostaja enako. Iskreno in veselo.


Glasbila iz Haloz

Haloške trstenke so zraven lončenega basa, bobna iz napete svinjske kože, ter žvegla eno izmed najstarejših narodnih glasbil na tem območju. Na njih so že igrali naši pra pra dedki in morda pra pra babice pred sto, dvesto ali tristo leti. Igrali so predvsem na porokah, obhajilih, birmah, veselicah pa tudi ob končani žetvi, trgatvi, ipd.

 


Izvor imena Haloze
Ime Haloze se prvič omenja v 15. stoletju kot Chalas in Kalosen. Nekateri slavisti iščejo izvor imena v latinski besedi Colles kar pomeni vinorodne gorice, drugi iščejo izvor v staroslovanski besedi halonga, ki pomeni kraj, prepleten z griči. Glede na to, da so Haloze prepletene z griči in obenem z vinorodnimi goricam, sta oba izvora povsem primerna.


Klopotec
V poznem poletnem času v naših vinogradih veselo pojejo klopotci,ki jih vinogradniki postavijo na Lovrenca (10. avgust), snamejo pa jih do 20.oktobra. Skrajni datum bi naj bil zadnji dan v mesecu oktobru. Marsikdo se vpraša, kakšen pomen ima postavitev klopotca v vinogradih? Njegovo poslanstvo bi naj bilo preganjanje ptičev iz vinogradov. Po nekaterih starih vražah bi naj tudi preganjal kače z grozdja. Klopotec pa je v času, odkar ga poznamo, postal nepogrešljiv del Haloz in ga vidimo kot zaščitni znak naših vinogradov. Klopotčeva pesem je za Haloze nekaj posebnega. Haloški klopotec ima šestkrako vetrnico, slovenje-goriški pa ima samo štiri krake.


Pleteni koši

Trstenke
Trstenke so prastaro glasbilo. Poznali so jih že v antični Grčiji in sicer kot syrinx ali panovo piščal. Seveda pa so našim trstenkam podobna glasbila poznali tudi na drugih celinah in v starih kulturah.
Najstarejše slikovno pričevanje o trstenkah pri nas zasledimo na vaški situli iz starejše železne dobe. Danes prevladuje mnenje, da naj bi bile trstenke predvsem značilno pastirsko glasbilo.


Stran:   1 
Prikaz: 1 - 7 od 7

 

 
© ZAVOD ZA RAZVOJ HALOZ © ivanek.net 2008-2017