Storitve Zavod  english    deutsch 
 


Registriran uporabnik
Uporabniško ime
Geslo
 Zapomni se me
Pozabljeno geslo
Ni aktivne ankete!
Domov > Narava in ljudje > Kulturna dediščina  

Stran:   1 
Prikaz: 1 - 4 od 4
Iskanje:  
 
DEDI Enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem
Digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem – DEDI predstavlja prvi poskus večmedijske digitalne predstavitve slovenske naravne in kulturne dediščine.

DEDI nudi kakovostne, verodostojne in kompleksne vsebine, do katerih je dostop enostaven. Vsebine so podane tako, da izzovejo uporabnika k soustvarjanju novih.

DEDI prinaša novo dimenzijo kulturne in naravne dediščine za najširšo javnost.  Zato želimo, da DEDI zaživi in preraste v najbogatejšo digitalno zbirko slovenske dediščine.


Muzej na prostem Rogatec
Muzej na prostem Rogatec je doslej največji muzej na prostem na Slovenskem. Zaradi kulturnih, etnoloških, krajinskih, zgodovinskih in drugih izjemnih lastnosti ima poseben pomen za Republiko Slovenijo, zato je bil z odlokom Vlade Republike Slovenije leta 1999 razglašen za kulturni spomenik državnega pomena (UL RS 81/99).


Pot Forma vive Makole
Na tej poti, si boste lahko ogledali skulpture, ki so nastale na dosedanjih festivalih Forma viva Makole. Ivan Dvoršak je pobudnik Festivala Forma viva v Makolah.  V minulih letih je kiparska kolonija zaživela, nastal je festival, v Makole pa iz leta v leto prihaja več kiparjev, ki so se jim pridružili še slikarji. Oboji ustvarjajo na prostem, kipi stojijo tako rekoč na vsakem koraku, zadnja leta pa se ta forma viva širi tudi v druge kraje. Festival organizira Kud Forma viva Makole.


Tipična haloška domačija
Praviloma domačije stojijo nad vinogradi ali med njimi, v gozdnatih predelih, pa na južnih pobočjih ali v dolinah. V gričevnatem vzhodnem in srednjem predelu Haloz so domačije ponavadi postavljali na vrhove gričev, na katerih so poiskali pred vetrom karseda zaščiteno lego. V zahodnem predelu pa so domačije na pobočjih ali v ozkih dolinicah. Izbira lege je bila odvisna od pogojev za sajenje vinske trte.


Stran:   1 
Prikaz: 1 - 4 od 4

 

 
© ZAVOD ZA RAZVOJ HALOZ © ivanek.net 2008-2017