Storitve Zavod  english    deutsch 
 


Registriran uporabnik
Uporabniško ime
Geslo
 Zapomni se me
Pozabljeno geslo
Ni aktivne ankete!
Domov > Posebnosti Haloz > Znamenitosti  

Stran:   1 
Prikaz: 1 - 3 od 3
Iskanje:  
 
Grad Borl
Grad Borl, zgrajen na mogočni skali v Halozah, kjer 16. poldnevnik sreča reko Dravo, je zadnjih dvanajst let gostil mnogo IDRIART-ovih srečanj.  Borl je kot dom prednikov viteza Parsifala prepleten z legendo. Vitez Parsifal je "zahodni" izraz svetovnega arhetipa o človekovi potrebi učiti se, naučiti se postavljati prava vprašanja ob pravem času, da bi odkrili pomen in se na osnovi tega razvijali. Legenda tudi poudarja, da je v tem procesu srce bistveno.


Ptujska Gora
Ptujska Gora leži na enem od zadnjih haloških gričev, preden se svet povesi proti severu v ravnino Dravskega polja, na jugu preko reke Dravinje pa ležijo strmi griči Haloz z Donačko goro in Bočem.


Štatenberg - nema priča preteklosti
Dvorec Štatenberg (Statenberg) naj bi pričeli zidati grofje Attemsi menda že leta 1696, dokončno pa je bil zgrajen med letoma 1720 in 1740. Za Attemsi so ga posedovali Franc Ludovik Blagotinšek pl. Kaiserfeld od leta 1809 dalje, nato Klavdij pl. Pittoni-Dannenfeld, knez Ferdinand Lobkowitz, Žiga Conrad, Pius pl. Buchau in družina Conradi od leta 1849 naprej, med obema vojnama pa rodbina Neumann iz Zagreba. Leta 1910 je del dvorca pogorel, a so ga kmalu obnovili. Leta 1989 ga je prevzela v upravljanje tovarna Impol, danes je v njem gostišče.


Stran:   1 
Prikaz: 1 - 3 od 3

 

 
© ZAVOD ZA RAZVOJ HALOZ © ivanek.net 2008-2017