Storitve Zavod  english    deutsch 
 


Registriran uporabnik
Uporabniško ime
Geslo
 Zapomni se me
Pozabljeno geslo
Ni aktivne ankete!
Domov > Posebnosti Haloz   

NAPAKA: ni najdenih zapisov!


Stran:   1 
Prikaz: 1 - 10 od 10
Iskanje:  
 
Cirkulane
Cirkulane je občina ob slovensko-hrvaški meji v vzhodnih Halozah, ki jo sestavljajo naslednje vasi: Brezovec, Cirkulane, Dolane, Gradišča, Gruškovec, Mali Okič, Medribnik, Meje, Paradiž, Pohorje, Pristava, Slatina, Veliki Vrh.


Grad Borl
Grad Borl, zgrajen na mogočni skali v Halozah, kjer 16. poldnevnik sreča reko Dravo, je zadnjih dvanajst let gostil mnogo IDRIART-ovih srečanj.  Borl je kot dom prednikov viteza Parsifala prepleten z legendo. Vitez Parsifal je "zahodni" izraz svetovnega arhetipa o človekovi potrebi učiti se, naučiti se postavljati prava vprašanja ob pravem času, da bi odkrili pomen in se na osnovi tega razvijali. Legenda tudi poudarja, da je v tem procesu srce bistveno.


Majšperk
Majšperk je gručasto naselje nad levim bregom Dravinje v občini Majšperk.

Majšperk je staro furmansko naselje pod gričevjem Savinsko ob križišču cest proti Poljčanam, Ptuju, Rogatcu in Slovenski Bistrici, ki se v starih listinah prvi omenja 1261 skupaj z gradom Monsperg in cerkvijo sv. Miklavža. Grad je bil po požaru 1695 obnovljen, ob koncu 19. st. pa je propadel. Sedanja župnijska cerkev je iz leta 1639. V urbaniziranem delu naselja stoji manjši grad Hamre, ki je bil od 1461 do 1880 v lasti ptujskih minoritov.


Makole
Makole so naselje na zahodnem obrobju Haloz v občini Makole. Makole so bile prvič kot vas omenjene leta 1375, kasneje pa so dobile pravice trga. Kulturni znamenitosti v naselju sta cerkev sv. Andreja in poznogotska cerkev sv. Lenarta. Skozi naselje teče Jelovški potok, ki se nedaleč stran izliva v Dravinjo.

Nekaj sto metrov od naselja stoji dvorec Štatenberg, na 487 m visokem griču pa »Stari grad Makole«. Okoliške naravne znamenitosti so še soteska in plezališče Šoder graben, kraška jama Belojača, ki je s 550 m najdaljša jama na območju Haloz, in Brezno pri Domišaku.

Ob lokalni cesti je urejena forma viva.


Podlehnik
Podlehnik je bil že v srednjem veku na pomembni poti z Dravskega polja na Hrvaško. Gospoščina Podlehnik je bila v posesti grofov Liechteneggov že v 13. stoletju. Po izumrtju te rodbine so postali lastniki gospodje ptujski. Leta 1438 so ptujski gospodje izumrli, njihovo posestvo pa sta si porazdelila dominikanski in minoritski samostan. Kraj so večkrat napadli Turki, tudi kuga mu ni prizanesla. Na te čase spominjajo tudi kužna znamenja. V II. polovici 18. stoletja je Marija Terezija uvedla kataster in ustanovila šolo. Leta 1880 je trtna uš popolnoma uničila vinsko trto na celotnem območju Haloz, kar je močno prizadelo tudi Podlehnik. Ime Nadlehnik kaže na domače krajevno ime, ker je obstajalo naselje pod gradom Lichtenigg. Tako je nastalo tudi ime Podlehnik, kar je pomenilo spodaj ali Dolence. Prebivalci ravninskega dela so zapostavljali hribovce, kar se je odražalo tudi v imenu kraja.


Ptujska Gora
Ptujska Gora leži na enem od zadnjih haloških gričev, preden se svet povesi proti severu v ravnino Dravskega polja, na jugu preko reke Dravinje pa ležijo strmi griči Haloz z Donačko goro in Bočem.


Štatenberg - nema priča preteklosti
Dvorec Štatenberg (Statenberg) naj bi pričeli zidati grofje Attemsi menda že leta 1696, dokončno pa je bil zgrajen med letoma 1720 in 1740. Za Attemsi so ga posedovali Franc Ludovik Blagotinšek pl. Kaiserfeld od leta 1809 dalje, nato Klavdij pl. Pittoni-Dannenfeld, knez Ferdinand Lobkowitz, Žiga Conrad, Pius pl. Buchau in družina Conradi od leta 1849 naprej, med obema vojnama pa rodbina Neumann iz Zagreba. Leta 1910 je del dvorca pogorel, a so ga kmalu obnovili. Leta 1989 ga je prevzela v upravljanje tovarna Impol, danes je v njem gostišče.


Videm pri Ptuju
Videm pri Ptuju je naselje v občini Videm. Do leta 1952 se je kraj imenoval Sv. Vid pri Ptuju. Je razloženo naselje na južnem robu Dravskega polja, na obeh bregovih reke Dravinje, ki se nedaleč od tu izliva v Dravo. Tu se Haloze najbolj približajo rokavom Drave.


Zavrč
Zavrč se nahaja v severovzhodnem delu Slovenije, v vzhodnem delu Haloz ob meji s Hrvaško. Območje je znano po odličnih vinogradnikih in je že od keltskih časov predano vinogradništvu, ki je tudi za današnje prebivalce eden od perspektivnih virov dohodka. Zgodovinsko pomemben je na vzpetini ležeč dvorec iz začetka 17. stoletja, v katerem je bil do leta 1850 sedež sodišča in političnega okraja. Posebno pozornost na Turškem Vrhu vzbuja stebrasto znamenje iz časa turških vpadov, ki naj bi označevalo grob turške babice. Naselja, ki sestavljajo Občino Zavrč so Belski Vrh, Drenovec, Gorenjski Vrh, Goričak, Hrastovec, Korenjak, Pestike, Turški Vrh in Zavrč.


Žetale
Žetale so naselje, središče občine Žetale.

Sestavljajo jih zaselki Cimper, Gater, Grabe, Janiče, Krd, Krhiče, Ledince, Lešje, Ložine, Marof, Paukon, Podgaj, Reber, Rtiče, Stopnica, Šimperk, Tisovec, Tratnica, Trebež, Trniče, Varvasele in Žetale. Verjetno je da se je samo slednji zaselek v 15. stoletju imenoval Mihaelova vas in to zaradi Cerkve sv. Mihaela.


Stran:   1 
Prikaz: 1 - 10 od 10

 

 
© ZAVOD ZA RAZVOJ HALOZ © ivanek.net 2008-2017