Storitve Zavod  english    deutsch 
 


Registriran uporabnik
Uporabniško ime
Geslo
 Zapomni se me
Pozabljeno geslo
Ni aktivne ankete!
Domov > Narava in ljudje > Naravne znamenitosti
Ogledov: 5361        Objavi
Rastlinstvo na Donački gori
Donačka gora zbuja občudovanje pri ljubiteljih narave, planincih in tabornikih. Izstopa po svoji strmi stožčasti obliki, če jo gledamo z zahodne strani, in po obliki trapezaste mize s severne in z južne strani. Znana je po čudovitem razgledu, ki se odpira na vse strani: v Haloze, na Dravsko in Ptujsko polje, v Hrvaško Zagorje in Posotelje.


Njena posebnost je tudi zelo raznoliko rastlinstvo, saj v njeni okolici raste več sto vrst samoraslih in gojenih rastlin različnega izvora. Od lesnatih rastlin zmernega podnebnega pasu tukaj uspevajo beli gaber, leska, glog, črni trn, lipa, bukev, črni bezeg in druge. Obenem pa na Donački gori uspevajo zaradi lege in razdelitve na osojno in prisojno stran tudi hladnoljubne rastline iz Alp in hladnejših predelov (praprot jelenov jezik, smreka, kresničevje, alpski nagnoj …) in toploljubne rastline, kot so rumeni dren, bledi podraščec, panonski osat, mali jesen, blagodišeči teloh in navadna smrdljivka.

Gora slovi po nekaj rastlinskih posebnostih, ki jih drugje ni. Na skalne stene in police na prisojni strani sega edino slovensko rastišče hrvaške perunike z velikimi modrimi cvetovi. Tukaj je tudi edino nahajališče hoppejevega klinčka na območju nekdanje Jugoslavije ter na svetu edino nahajališče juvanovega netreska.
Posebna znamenitost je 27 ha velik naravni rezervat, ki je zaradi pragozda kot naravna znamenitost zavarovan že od leta 1965. V Sloveniji imamo le tri gozdove s tem značajem.

Pragozd na Donački gori
Pragozd na Donački gori


 Komentarji   

 

 
© ZAVOD ZA RAZVOJ HALOZ © ivanek.net 2008-2017