Storitve Zavod  english    deutsch 
 


Registriran uporabnik
Uporabniško ime
Geslo
 Zapomni se me
Pozabljeno geslo
Ni aktivne ankete!
Domov > Narava in ljudje > Etnografija
Ogledov: 6730        Objavi
Klopotec
V poznem poletnem času v naših vinogradih veselo pojejo klopotci,ki jih vinogradniki postavijo na Lovrenca (10. avgust), snamejo pa jih do 20.oktobra. Skrajni datum bi naj bil zadnji dan v mesecu oktobru. Marsikdo se vpraša, kakšen pomen ima postavitev klopotca v vinogradih? Njegovo poslanstvo bi naj bilo preganjanje ptičev iz vinogradov. Po nekaterih starih vražah bi naj tudi preganjal kače z grozdja. Klopotec pa je v času, odkar ga poznamo, postal nepogrešljiv del Haloz in ga vidimo kot zaščitni znak naših vinogradov. Klopotčeva pesem je za Haloze nekaj posebnega. Haloški klopotec ima šestkrako vetrnico, slovenje-goriški pa ima samo štiri krake.


Material za izdelavo in sestavni deli:

Vsak del ima natančno opredeljeno funkcijo, zato ni vseeno, iz kakšnega lesa je narejen. Stol je tisti del, ki drži gred. Ima obliko stola, zato nosi tudi takšno ime. Biti mora iz trdega lesa, ponavadi iz hrasta, jesena. Na gred, za katero je najboljši akacijev ali hrastov les,izvrtajo luknje, v katere pritrdijo kice, bace ali macleke. To vse so haloški izrazi za lesen kij, ki tolče po deski. Kici morajo biti razporejeni tako, da nikoli ne udarita po deski dva hkrati. Udarjajo po naslednjem vrstnem redu: 1, 3, 2, 4. Kice držijo škarje in klinček. Škarje razpenjajo leseni jezički (kajle). Škarje so iz hrastovega, jesenovega ali akacijevega lesa. Za klinček je najboljši les akacija, sviba ali hrast. Kici udarjajo po deski, ki pa je obešena na verigo. Najboljša deska je iz kostanjevega, češnjevega in javorjevega lesa. Kostanjeva deska zelo lepo zveni, toda ima najkrašo življensko dobo. Vetrnice so narejene iz smrekovega ali topolovega lesa. Veliki klopotci imajo tudi zavoro, da jih lahko ob velikem vetru ustavijo, sicer se lahko poškodujejo.

Danes še klopotce izdeluje v Podlehniku Franček Merc iz Gorce, rojen leta 1950. Pri njem je mogoče klopotec tudi kupiti in seveda tudi ogledati, kako klopotec nastaja. Največji klopotec, ki sta ga skupaj naredila s sosedom Hinkom Lozinškom, rojenim 1944, žal danes že pokojnim, je tehtal 750 kg. Mere nekaterih delov klopotca so bile naslednje: višina in dolžina stola 150 cm, dolžina kicev 96 cm, debelina kicev 20 cm. dolžina deske 5,95m. Klopotec je bil postavljen v naselju Jablovec v občini Podlehnik.

Besedilo zapisal Mirko Milošič

Postavitev klopotca: http://www.radio-tednik.si/si/tednik/novica.php?id=1097


 Komentarji   

 

 
© ZAVOD ZA RAZVOJ HALOZ © ivanek.net 2008-2017