Storitve Zavod  english    deutsch 
 


Registriran uporabnik
Uporabniško ime
Geslo
 Zapomni se me
Pozabljeno geslo
Ni aktivne ankete!
Domov > Narava in ljudje > Naravne znamenitosti
Ogledov: 10091        Objavi
Jama Belojača
Kras sredi Haloz je izredna zanimivost, saj gre za apnenčast greben, ki ima vse značilnosti kraških pojavov (vrtače, ponori, luknje, ponikalnice ...). Osamel apnenčast masiv v katerem je voda izdolbla mlajšo jamo ob koncu ledene dobe, je tukaj pristal ob tektonskih premikih in prelomih.


Jama Belojača leži na 330 m nadmorske višine. To je 550 m dolga izvirna vodna jama v Halozah. Leži južno od naselja Makole, izdolbel jo je potok Šega. Jama se deli v dva rova, levi se po 30 m konča, desni pa po 50 m pripelje v večjo dvorano, kjer se stekata dva potoka. V jami živijo netopirji, jamske kobilice in hrošči.

Vhod je blizu opuščenega rudnika Šega, kjer so kopali črni premog - antracit, ki pa so ga opustili zaradi nevarnosti vdora vode. Jama je še ne do konca raziskana in pomeni iziv tako za geologe kot turistične delavce. Žal se z zaščito, urejanjem njenega dostopa in skrbjo, da jama ostane neokrnjena, ne ukvarja nihče. V bližini se nahaja baročni dvorec Štatenberg z ribniki, ki je zanimiva in obiskana destinacija, v Makolah je zanimiva kiparska forma viva, nedaleč od jame Belojače se nahaja slap in ob njem zanimiva jama oziroma luknja skozi hrib, ob njej so plezalne smeri, ki se nahajajo tudi pri jami Belojači. Vse to skupaj s čudovito naravo in ljudmi tvori zanimivo in bogato področje za obiskovalce in stroko.


Zemljevid

 Komentarji   

 

 
© ZAVOD ZA RAZVOJ HALOZ © ivanek.net 2008-2017