Storitve Zavod  english    deutsch 
 


Registriran uporabnik
Uporabniško ime
Geslo
 Zapomni se me
Pozabljeno geslo
Ni aktivne ankete!
Domov > Fotogalerije  

Stran:   1 
Prikaz: 1 - 6 od 6
Iskanje:  
 
Cantilena
Vokalna skupina Cantilena ima  pester in raznolik repertuar, sestavljajo ga skladbe domačih in tujih avtorjev, obsega pa vse od slovenskih ljudskih pesmi, popevk in priredb pa do črnskih duhovnih pesmi. V treh letih našega delovanja ima za seboj že veliko samostojnih koncertov, tako v domačem kraju kot tudi drugod, ter nastopov na različnih prireditvah. Z repertoarjem so popestrile razne kulturne ter literarne večere, dobrodelne koncerte ter proslave ob večjih praznikih.


Glasbila

Haloške trstenke so zraven lončenega basa, bobna iz napete svinjske kože, ter žvegla eno izmed najstarejših narodnih glasbil na tem območju. Na njih so že igrali naši pra pra dedki in morda pra pra babice pred sto, dvesto ali tristo leti. Igrali so predvsem na porokah, obhajilih, birmah, veselicah pa tudi ob končani žetvi, trgatvi, ipd.

 


Haloze v jeseni
Haloze so v jeseni zaradi čudovitih barv še posebej čarobne


Haloze v sliki - Stojan Kerbler

Prvo samostojno razstavo haloških fotografij je Stojan Kerbler pripravil leta 1974, kasneje so sledile še mnoge, leta 1979 pa je za Haložane prejel nagrado Prešernovega sklada. V obrazložitvi za podelitev nagrade je zapisano, da »… je to pretresljiv fotografski zapis o svetu, ki izginja in ki v svoji izraznosti prevzame s svojo neposrednostjo,humanostjo in graficno cistostjo.«


Obramba vinogradov pred točo v Halozah in Slovenskih goricah na prelomu 19. in 20. stoletja
Hude nevihte s točo, ki razcefra listje, obtolče grozdje in lahko spravi vinogradnike ob ves pridelek, so tudi v naših vinorodnih krajih pogoste. Zato so si že od nekdaj prizadevali, kako bi jo preprečili. Splošno znana obramba je bilo zvonjenje s cerkvenimi zvonovi, na spodnjem Štajerskem pa so proti toči tudi streljali s topiči in možnarji. To staro in zakoreninjeno navado so zaradi številnih nesreč prepovedali že v času Marije Terezije. V naslednjih letih so sledile še številne druge prepovedi. Kaznim navkljub in čeprav toče mnogokrat niso preprečili, so ljudje še vedno verjeli v uspešnost streljanja.


Ruse iz Podlehnika, Leskovca in Okiča
Območja v severovzhodni Sloveniji, predvsem Haloze in Slovenske gorice ter Dravsko in Ptujsko polje, so znana po tradicionalni pustni živali, rusi. Predstavljene ruse iz Podlehnika, Leskovca in Okiča nastopajo s skupino pustnih oračev ali samostojno.


Stran:   1 
Prikaz: 1 - 6 od 6

 

 
© ZAVOD ZA RAZVOJ HALOZ © ivanek.net 2008-2017